Pohanková kaše patřila ještě před 150 lety k tradičním českým jídlům, která však bohužel na jistou dobu opustila běžné jídelníčky. Dnes, spolu s uvědoměním o zdravé výživě, se pozvolna navrací, a to nejen jaké chutná snídaně nebo večeře u dětí, ale i u dospělých. Podle výzkumů expertů se jedná o super-potravinu, která je nejenže sama o sobě zdravá, ale je i vhodná pro alergiky a celiaky, jelikož neobsahuje lepek.


Pohanka se k nám dostala z Himálají díky tatarským bojovníkům. Vedle pohankové kaše si místní z pohanky vyráběly placky a chléb. Pohanka pozitivně působí na cévní soustavu, zmírňuje obtíže s křečovými žílami, snižuje riziko infarktu, mrtvice a mozkové mrtvice, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pozitivně působí na náš trávicí systém, pomáhá léčit hemoroidy, snižuje krvácivost dásní, odstraňuje popraskané žilky v oku, zmírňuje menstruační krvácení a také posiluje mužskou potenci.

Pohanková kaše 1

Co potřebujete

  • 2 hrnky syrové pohankové krupice, kterou nechte přes noc namočit, následně propláchněte
  • 1 šálek mandlového mléka
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • špetka soli
  • ⅓ šálku strouhaného neslazeného kokosu

Postup přípravy:

  1. Uvařte pohanku do měkka až se bude rozpadat.
  2. Přidejte mandlové mléko, javorový sirup, skořici, vanilku, len, sůl a vymíchejte dohladka.
  3. Kaši dejte do misek a ozdobte ovocem sekanými ořechy a nakrájenými banány.

Pohanková kaše 2

Co budete potřebovat:

  • ½ citronu
  • 250 gramů pohanky
  • 4 jablka
  • 1 lžíce skořicový cukr
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 150 gramů bílého jogurtu

Postup práce:

  1. Pohanku si namočte přes noc, spařte horkou vodou a dejte vařit ve dvojnásobném množství vody.
  2. Omyjte a oloupejte jablíčka, zbavte jich jadřinců, nakrájejte je na čtvrtky a vložte do kastrolu. Pokapejte citrónovou šťávou, posypte skořicovým cukrem, přidejte k nim máslo a podlijte vodou. Dále jablíčka duste doměkka.
  3. Hotová měkká jablíčka vmíchejte do horké kaše, oslaďte medem a naporcujte spolu s jogurtem.

RAW pohankové kaše

Co potřebujete:

  • 2 hrnky pohankové krupice, kterou dáte na noc namočit
  • 1,25 šálku mandlového mléka
  • 2 lžíce Chia semen
  • ¼ javorového sirupu
  • sůl
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička skořice

Postup práce:

  1. Namočenou pohanku slijte, spařte horkou vodou a dejte do mixéru spolu s mandlovým mlékem, Chia semínky a extraktem vanilky.
  2. Mixujte dohladka.
  3. Na úplný závěr přidejte javorový sirup a skořici.
  4. Kaši servírujte za studena.
  5. Dozdobte ovocem, ořechy, kokosem anebo čokoládou.

Babiččina pohanková kaše

Co budete potřebovat:

  • 200 gramů pohanky
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • máslo
  • skořici
  • cukr

Postup práce:

  1. Pohanku vsypte do osoleného vroucího mléka, zamíchejte a odstavte z ohně. Dejte dojít pod peřinu.
  2. Do kaše dejte máslo, posypte cukrem a skořicí.
  3. Dále můžete vylepšit smaženou cibulku, brynzu anebo podušené houby.